Minulle on aina natistu, että laihduta, laihduta ja laihduta. MIKSI?!, monet kysyvät aina, kun lääkärit ja fysioterapeutit alkavat ruikuttamaan. Olen pistänyt merkille, että monet odottavat, että kaikkien ihmisten pitäisi olla LAIHOJA JA LIIKUNTAFRIIKKEJÄ! Mutta kaikille se ei sovi… Moni, kuten minä, haaveilee unelmakropasta ja hyvästä elämästä, mutta helpommin sanottu kuin tehty. Itse kärsin IBS-ärtyvän suolen oireyhtymästä ja tämä vaikuttaa niin paljon elämääni ja laihduttamispyrkimyksiini. Minulle suositeltiin vatsani toiminnan tehostamiseksi ja laihduttamisen yhteydessä IBS-ruokavaliota. Oireyhtymästä kärsivä voi vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa merkittävästi ruokavalion avulla.  Ruoka-aineet voidaan jakaa kolmeen eri ryhmään:

  • niihin, joita IBS-oireista kärsivän kannattaa välttää
  • niihin, joita kannattaa suosia
  • niihin, joilla ei ole havaittu olevan merkittävää vaikutusta vatsaoireisiin.

Ruokavaliohoidon tavoite on kohdistaa toimenpiteet kolmea häiriötä vastaan. Ruokavalion keinoin pyritään

  • välttämään kaasun tuotantoa
  • estämään ummetusta tai ripulia
  • korjaamaan suolistobakteerien epätasapainoa.

Kipukynnystä ei ruokavaliolla ilmeisesti voida nostaa, mutta kipua aiheuttavia ruoka-aineita voidaan välttää.

FODMAP-ruokavalio ei ole mikään trendidieetti, vaan terveyttä tukeva ruokavalio, jolla voit helpottaa ja hallita päivittäisiä vatsavaivojasi. Tavoitteena on hyvä olo ja terve vatsa. FODMAP-ruokavaliossa vältettävien, rajoitettavien ja suositeltujen ruoka-aineiden määrittely vaihtelee yksilöittäin, ja uutta tutkimustietoa tulee koko ajan lisää. Ruoka-ainelistaus elää ja muuttuu uusien tutkimustulosten myötä. FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen on kliinisissä tutkimuksissa lievittänyt suolisto-oireita noin kolmella potilaalla neljästä. FODMAP-rajoitus ei paranna tautia, vaan se on oireiden hallintaa. Huomioitavaa on, että FODMAP-rajoituksen aikana hiilihydraattimäärä kokonaisuutena ei ruokavaliossa muutu, vaan ainoastaan hiilihydraattien lähteet. Ruokavalion oleellisia hiilihydraatin lähteitä ovat FODMAP-rajoituksen aikana peruna, riisi, maissi, sitrushedelmät, banaani, marjat, kaura, kvinoa ja muut gluteenittomat viljat.

FODMAP-ruokavalion teho

FODMAP-ruokavalion on todettu tutkimuksissa helpottavan oireita yli 70 prosentilla ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivillä (de Roest RH et al. 2013, Staudacher HM et al. 2011). FODMAP-ruokavalio helpotti turvotusta, kipukokemuksia ja ilmavaivoja.

Huonosti toteutettuna ja turhan rajoittuneena FODMAP-ruokavalio voi kaventaa monipuolista ruokavaliota ja jopa altistaa liian vähäiselle ravintoaineiden saannille. Tämän vuoksi vaikeissa tilanteissa olisi tärkeää kääntyä asiaan perehtyneen ravitsemusterapeutin puoleen ruokavaliota suunniteltaessa.

Terveillä henkilöillä FODMAP-hiilihydraatit aiheuttavat harvoin hankalia tai elämää rajoittavia oireita, eikä FODMAP hiilihydraattien välttämiselle ole terveysperusteita, jos niistä ei saa oireita. Vielä ei ole varmaa miten FODMAP-hiilihydraattien rajoittaminen vaikuttaa esimerkiksi suoliston mikrobistoon, joten tarpeettomasti ruokavaliota ei ole syytä alkaa rajoittamaan.